Henri Florent Kessels, 1920-2012

2 oktober 2020. Henri Florent (Har) Kessels, Geboren 2 okt 1920. Vandaag zou mijn schoonvader 100 jaar geworden zijn; hij overleed in 2012.

Hij volgde ons overal naar toe, bij al mijn buitenlandse plaatsingen, behalve naar Rome. Hij had een hekel aan Italianen, want die gooiden etensresten overboord, terwijl ze honderden uitgehongerde krijgsgevangenen aan boord hadden. Zij waren begin juni 1945 op de weg terug naar Nederlands-Indie, na jaren van krijgsgevangenschap en zware dwangarbeid in Japan. Har had heel wat slaag gekregen, zijn rug had het zwaar te verduren gehad. Hij durfde vaak niet te gaan slapen, want in zijn dromen zat de Jap achter hem aan om hem weer eens flink af te ranselen. Hij deed hazenslaapjes in zijn stoel voor de tv, met blikken vol lekkers bij de hand: kroepoek, rempeyek, emping, ananaskoekjes of pisang goreng.

Ondanks zijn trauma’s had hij geen afkeer van Japanners of van apparatuur en auto’s uit Japan. Har had een groot hart en was altijd vrolijk, charmant, onderhoudend en hield van muziek en dansen. Hij had mijn grootste respect.

POSTUME UITREIKING MOBILISATIE OORLOGSKRUIS EN ERETEKEN VOOR ORDE EN VREDE

Scroll naar boven