“Daarom herdenk ik”, 15 augustus 2020

Vandaag herdenken we 15 augustus 1945 thuis, vanwege de beperkende coronaregels. Vrijheid in beperking….

Vandaar geplaatst op Facebook:

“15 augustus 1945: Capitulatie van Japan, einde Tweede Wereldoorlog, begin van een onzekere periode, de gewelddadige Bersiap periode, van kamp met Japanners als bewakers naar kamp met Japanners als beschermers, complete verwarring. Mijn oma, moeder en ooms hebben het meegemaakt en weet ik hoeveel anderen nog meer? Nooit spraken zij er over……. Opa in krijgsgevangenkamp in Japan omgekomen.

27 december 1949: onder veel internationale druk erkent Nederland de Republiek Indonesia, Koningin Juliana draagt de soevereiniteit over. Er begint een uittocht van Nederlanders en Indische Nederlanders naar Holland.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog en daarna vielen vele slachtoffers aan beide zijden, burgers en militairen, vaders, moeders, kinderen. Op 15 augustus herdenken we hen allen.

Ook aan hen, die dit verschrikkelijks hebben overleefd, schenken we aandacht. Zij kunnen nu nog hun ervaringen met ons delen, de verhalen aan ons overbrengen. De jongere generaties koesteren die en houden de herinnering levend. Maar vooral confronteren de verhalen ons met de prijs van vrijheid en de waarde daarvan. Onze vrijheid, waarvoor mijn vader en ooms als militair vochten.

Nooit meer.
Daarom ging ik in dienst.
Daarom herdenk ik 15 augustus 1945.
Daarom.”

Scroll naar boven