In Memoriam Hanny Douwes-Horck

Op 4 maart 2023, 8 maanden na het overlijden van haar geliefde man Indie-veteraan Dolf Douwes,
is mevrouw Joanna Hermina Theresia Douwes-Horck op 92-jarige leeftijd in Cadier en Keer overleden.
 
Ik ben nog steeds diep onder de indruk van hun grote liefde en zorg voor elkaar.
Ik gedenk beiden met veel respect.

Op 13 juli 2022 is de heer Adolphe Marie Douwes op 98-jarige leeftijd in Cadier en Keer overleden.

Dhr. Douwes is geboren in Malang, Nederlands-Indie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op 18-jarige leeftijd gemilitariseerd en ingedeeld bij het Vierde Bataljon Infanterie in Bandung.

Als krijgsgevangene werd Dolf via Singapore afgevoerd naar Banpong (Thailand) om na lange marsen door het oerwoud aan de Birma spoorweg te werken. In zijn boek “Kroniek van een Nederlands-Indische geschiedenis” heeft hij de ontberingen, die hij en zijn kameraden gedurende de oorlog hebben ondergaan opgetekend, nuchter, genuanceerd en zonder rancune.

Tijdens latere gesprekken kon Dolf rationeel, relativerend en heel gevoelig over zijn oorlogservaringen vertellen. Daarbij was de strekking steeds: “Ik heb geluk gehad bij de Birma spoorlijn; wij werkten tenminste langs een rivier waar we ons in konden wassen.”

Na de oorlog studeerde Dolf Douwes chemie-techniek en was hij werkzaam bij D.S.M. in Geleen. Bij de verkoop van proceskennis was samenwerking met Japanse ingenieurs noodzakelijk, waarbij hij een zeer professionele en gewaardeerde gesprekspartner was.

In 2019 heeft zijn dochter Annette Douwes het archief van haar vader in bewaring gegeven bij het Indisch Museum Breda Selamanya di dalam hatiku van de Stichting Arjati.

Scroll naar boven