Op 3 december 2017 hebben de Stichting Arjati en het Indisch Herinneringscentrum een Indische Salon georganiseerd met als ondertitel: “De Kracht van Familieverhalen”. In Buurthuis Toma in de Molukse wijk in Breda, hebben vertegenwoordigers van de tweede en derde generatie Indische Nederlanders (in Nederland) verhalen verteld uit hun familiegeschiedenis en de impact daarvan op hun eigen leven.
Wie ben ik? Waar komen mijn. (groot)ouders eigenlijk vandaan? Wat is hun verhaal, hoe verhoud ik mij tot mijn familiegeschiedenis? En, hoe geef ik vorm aan mijn eigen verhaal? Een verslag van Stichting Arjati vindt u hier.
Ik heb het verhaal van de familie Banse/Verstift verteld:
Over pa Banse, die in Nederlands-Indie, in Korea en in Nieuw-Guinea is ingezet, als 21-jarige al alleen in het leven stond.
Over oma Verstift, die in Jappenkampen heeft moeten zien te overleven, samen met haar kinderen, onder wie ma Banse-Verstift.
Over opa Verstift, die als krijgsgevangene is afgevoerd naar Japan, heeft moeten werken in de loodmijnen en die als gevolg van een ongeval om het leven kwam en wiens urn is bijgezet op Ereveld Menteng Pulo in Jakarta.
Over onze ouders, wier as een plaats heeft gekregen in Nederland in het Koningin Wilhelminabos en op Ereveld Kembang Kuning in Surabaya, bij het graf van tante Theresia Augstina.