Opa en Oma Verstift-Beetz

Vandaag zijn Ans Banse-Tholen en ik naar Bergen op Zoom geweest om het graf van mijn Oma van moeders kant te bezoeken. Tot vorige maand wist ik niet dat het graf er nog was. Oma Tjakoline Verstift-Beetz, door ons kleinkinderen ‘Oma Hoogvliet’ genoemd, is geboren in Batavia, Nederlands-Indie op 22 mei 1905 en overleden op 16 oktober 1966 in Hoogvliet. Zij ligt begraven op de Protestantse Begraafplaats in Bergen op Zoom.

Niet welkom in Nederland

Oma kwam in 1950 naar Nederland, met mijn toekomstige moeder, Mathilde Cornelia Verstift en haar jongere broertjes. Samen hebben zij in Jappenkampen en Bersiap-kampen veel ellende, honger, geweld en onveiligheid moeten doorstaan.
 
Ooit vertelde Oma mij wel eens iets, als we samen gezeten op de vloer van haar keuken aten: met onze handen, witte rijst met gestoomde blaadjes kool en de tjobek met eigengemaakte sambal tussen ons in. Ik herinner me die keren nog goed: ik mocht rijst scheppen uit de grote baal in de voorraadkast, die helemaal volgestouwd was met eten (terwijl de supermarkt om de hoek was). Oma wilde NOOIT meer mis grijpen en was op een derde wereldoorlog voorbereid.
 
 
Oma heeft niet lang van haar schamele pensioentje kunnen genieten, Zeker ook niet, omdat de Nederlandse overheid daarop jarenlang 60% heeft ingehouden voor de terugbetaling van de kosten van de overtocht, onderbrenging in een pension, kleding en huisraad. Geen wonder dat ze zich niet welkom voelde in het kille ‘vaderland’.

Na 80 jaar eindelijk weer samen

Symbolisch hebben we Oma na meer dan 80 jaar herenigd met haar man, mijn Opa Adolphe Richard Emile George Verstift, door een foto van diens urn op haar graf te plaatsen. 
 
Opa was bestuursambtenaar in Djember en werd in 1942 gemobiliseerd. Niet lang daarna is hij als krijgsgevangene met vele anderen in een ‘hellship’ naar Japan getransporteerd, waar hij onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid in een mijn moest verrichten. Op 19 maart 1944 overleed hij daar na een mijnongeval. Na de oorlog is zijn urn overgedragen aan Nederland. Zijn laatste rustplaats is op Ereveld Menteng Pulo in Djakarta. 
 
Oh ja, de wedde over zijn jaren als krijgsgevangene zijn nimmer uitbetaald!

Erevelden Menteng Pulo en Ancol

Scroll naar boven