‘Tussen twee vuren’ van Erik Becking

In juni 2020 verscheen de eerste druk van het in eigen beheer uitgegeven boek “TUSSEN TWEE VUREN” van Erik Becking. In het boek doet Erik  bijna filmisch verslag van de geschiedenissen van zijn (voor)ouders in Nederlands-Indie en in Nederlands Nieuw-Guinea. Hij beschrijft in detail hoe het vredige leven van de familie Marks in Indie wreed wordt verstoord als ze te maken krijgen met de Japanse overheersers en later de Indonesische pemoeda’s en peloppers, die hen naar het leven staan. Letterlijk en figuurlijk bevinden ze zich ‘tussen twee vuren’ en gebruik makend van hun aanpassingsvermogen en vastberadenheid weten ze te overleven te midden van chaos, hongersnood en geweld. Na de overdracht van de soevereiniteit over de Indische archipel en de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesie kiezen ze voor een bestaan in het voor Indo’s beloofde land: het ruige Nieuw-Guinea.

Daar treffen ze Karel, zoon van de beroemde KNIL-kapitein L.Th. Becking, stichter van Tanah Merah in het oerwoud van Centraal Nieuw-Guinea. Karel en Constance Marks trouwen met elkaar. Zij genieten van een zorgeloos leven, ondanks de harde strijd om het bestaan. De kinderen Erik, Richard, Milly, Gerda en Jeane wanen er zich in het paradijs. Ze delen het land met hun geliefde papoea’s. Maar Indonesische infiltranten trachten het land te ontwrichten om het vervolgens toe te eigenen.

Uiteindelijk wordt Nederland gedwongen zijn laatste kolonie af te staan aan de Verenigde Naties, die het eiland vervolgens overdragen aan de Republiek Indonesie. Nederlands Nieuw-Guinea bestaat niet meer en de familie Becking moet dit aan de indo’s beloofde land verlaten. Het afscheid van de Papoea-vrienden valt zwaar, maar is onvermijdelijk. De tocht naar Nederland is onvermijdelijk.

Wat blijft, zijn de herinneringen en Eriks grote verlangen naar zijn geboorteland, verstrengeld met zorgen over zijn Papoea-vrienden.

De zeer gedetailleerde familiekroniek geeft treffend weer welke impact de Tweede Wereldoorlog, de capitulatie van Japan, de Bersiap periode, de vlucht naar Nieuw-Guinea en uiteindelijk de gedwongen overtocht naar Nederland heeft gehad voor Erik en zijn familie.

 

Het boek is daarmee ook een illustratie van de tijdgeest en van het verloop van de geschiedenis in Nederlands-Indie en Nederlands Nieuw-Guinea.

Scroll naar boven