Rotterdam Straatsieraad 2016

Zaterdag 9 april 2016. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Regio Rotterdam heeft alle donateurs en anderen, die de realisatie van het Straatsieraad mogelijk hebben gemaakt, uitgenodigd voor een informele bijeenkomst.

 Voorzitter Mieke Huijsman-Engelberts bedankte alle aanwezigen en riep nog eens in herinnering hoe het Straatsieraad tot stand is gekomen. Ze prees beeldend kunstenaar Han Goan Lim, die met zijn ontwerp zo treffend heeft weergegeven de gevoelens van de eerste generatie Indische Nederlanders, die hier in Rotterdam voet aan wal zetten en hun geliefde moederland moesten achterlaten.

Mieke sprak ook haar waardering uitvoor de 2e en 3e generatie bestuursleden, Marie-Therese Woltering en Christy Haalboom, die met moderne middelen zoveel meer mogelijkheden kunnen benutten dan vroeger in de aanloop naar de jaarlijkse herdenkingen. De voorzitter was blij dat er  nu in Rotterdam een straatsieraad en plek is waar de Nederlands-Indische gemeenschap kan samenkomen en herdenken en samen het verleden en de gedeelde geschiedenis kan eren.

Een team van Grenzeloze Rotterdammers hield interviews met Han en bestuurslid Carel Banse over de totstandkoming van het monument en de geschiedenis van de Indisch Nederlandse gemeenschap. De documentaire wordt begin juni uitgezonden op RTV Rijnmond. Na het maken van foto’s bij het Straatsieraad werd in Restaurant Water nog lang nagepraat. 

Na de officiële herdenkingsplechtigheid op 15 augustus 2016 kunnen aanwezigen voor de eerste keer bloemen neerleggen bij het Straatsieraad. Het programma voor deze bijeenkomst wordt binnenkort bekend gemaakt.

TV VERSLAG RTV RIJNMOND

ARTIKEL RTV RIJNMOND

Scroll naar boven